Inlägg av Legerdemain

Inlägg som Legerdemain har skrivit i forumet

🔎 ZoomOut 2024-05-30: 🟥🟥🟥🟥🟥 😭
https://zoomout.videoludid.com

#CoverQuest #492

🟥🟥🟩⬛⬛ 🎉 3/5

https://coverquest.jbonet.xyz

#GuessTheGame #747

🎮 🟩 ⬜ ⬜ ⬜ ⬜ ⬜

#Gamer
https://GuessThe.Game/p/747

Skrivet av Stefan JL:

Tänkte även tipsa om Lunark som är ett nytt (och väldigt pixligt) spel med Flashback som inspiration men som förhoppningsvis inte är lika tråkigt (då jag har redan köpt Lunark i Steam 😅).

https://www.youtube.com/watch?v=mU1fn-uJULI

Ser fantastiskt ut. Måste testa.

ordlig.se nr 874, 6/6

⬜⬜🟨⬜🟨
🟨⬜⬜⬜🟨
🟨🟨🟩⬜⬜
🟩⬜🟩🟩⬜
🟩🟩🟩🟩⬜
🟩🟩🟩🟩🟩

🔎 ZoomOut 2024-05-28: 🟩⬛⬛⬛⬛ 🤓
https://zoomout.videoludid.com

#CoverQuest #490

🟥🟩⬛⬛⬛ 🎉 2/5

https://coverquest.jbonet.xyz

#GuessTheGame #745

🎮 🟥 🟥 🟥 🟥 🟨 🟥

#Gamer
https://GuessThe.Game/p/745

Lol.

Skrivet av Hipshot:

Kul recension, kul spel. När kommer lemmings, gods och nord och syd då??!

Har samtliga och samtliga skall recenseras förr eller senare, men mina försök med att spela Gods har i ett par decennier inte gått så bra även om jag VILL gilla spelet. Känns som jag åtminstone vill komma in i det ordentligt innan jag går loss med att säga vad jag tycker om det på ett mer ingående plan.

Trodde faktiskt en gång i tiden att texten i introlåten gick "Into the waterfall!", lol.

Skrivet av Kazutoyo:

Kände inte till det här spelet, vilket förvånar mig då jag var en väldigt flitig Amiga-användare fram till 1999 när jag skaffade en ny PC. Eller så har jag helt enkelt glömt bort det.

För övrigt så ser spelet Grind, som är under utveckling, fantastiskt imponerade ut med tanke på att det tydligen ska kunna köra på en vanlig Amiga 500.

Jag hade inte alls mina ögon på det när det var nytt, det började leta sig in i min medvetenhet många år senare när jag letade runt efter spel till Amigan jag möjligen missat. 1997 känns som ett svårt år för Amigan, oavsett. Konstgjord andning, kan man väl säga. Av de "större" släppen kan man väl egentligen bara nämna The Big Red Adventure, Championship Manager 2 96/97, Humans 3 samt OnEscapee. Vulcan levererade de mindre produktionerna Final Odyssey och Uropa^2. Övriga släpp var typ indiespel och små hemmabyggen som försökte lanseras som fullskaliga kommersiella titlar i vissa fall (funkade inte så bra). Om jag såg skymten av Testament då gissar jag att jag sållade bort det som typ skräp. Jag vet inte, ärligt talat.

Grind? Ja, det ser overkligt imponerande ut.

Skrivet av NuZ:

Uppskattar alltid dina texter! Tack och minnen väcks till liv, jag spelade det hos en kompis och hade rätt blandade åsikter redan då. Jag satt och spelade Goldeneye på konsol och Blood på PC. Som en generation emellan fast samma år

Mmm, det var lite skumma år för Amiga-ägare. Och tydde man sig till de spel som faktiskt försökte sig på en teknisk samtid så räckte hårdvaran ändå inte till... med spel som Alien Breed 3D 2, Quake och WipeOut 2097.

Skrivet av PeTTs0n:

"Antiklimatiskt slut" - Greta måste vara vresig. 😁

Förlåt, jag antar att det är antiklimaktisk som avses. Spännande ord för övrigt, som enligt språkrådet existerar i svenskan (som översättning till anticlimactic), men är ovanligt. Uppenbarligen så ovanligt att svenska ordböcker eller rättstavningsfunktioner inte känner igen det. Åtminstone seriösa sådana (så som SO, SAOL och SAOB), antiklimatisk förekommer på några ställen (bl.a. bab.la och tyda.se) men hur man får anti-klimatisk till att ha med klimax (eller brist på detsamma) att göra vete tusan.

Nu älskar jag visserligen att vränga till ord och skapa lite av ett eget språk, men det är nästan lika fascinerande att se hur regelrätta missar kan ställa till det ibland. Eller när rättstavningsfunktionen på mobilen plötsligt vill leka lustigkurre mitt i ett meddelande till chefen. Hade för övrigt inte en aning om att antiklimaktisk var så pass ovanligt som det nu verkar vara.

Skrivet av Fredrik Eriksson:

Känns nästan som om det var ett retro-fps redan 1997. Det är ju en märklig grej, med tanke på hur ung genren var.

Tycker det är rätt fascinerande med spel från denna era som gick retro redan innan begreppet hade blivit en grej. Gloom är ett sådant exempel, och The Addams Family till bland annat Amiga/SNES/Mega Drive ett annat... med namngivna skärmar, fiendeplaceringar och nivådesign överlag som flirtade hejdlöst med de gamla skärmbaserade plattformsklassikerna till ZX Spectrum som Manic Miner och Jet Set Willy. Även mycket av det Jeff Minter sysslade med känns som en föregångare till det neonretrovurm som svämmade över på Xbox Live Arcade, Wii Ware och Playstation Store under 360/Wii/PS3-eran.

Testament (Amiga)

  • Plattformar: Amiga

  • Release: 1997

Det hade varit oerhört enkelt att avskriva Testament som ett patetiskt försök att rida på Doom-vågen och peka på precis allt som får det att kännas som om det ligger ungefär fem år fel i tiden.

Amigan var verkligen inte en enkel plattform att ty sig till om det var förstapersonsskjutare man ville åt, och efter att Doom hade släppts var det som om det absolut viktigaste någonsin var att se till att den älskade väninnan kunde erbjuda något liknande och med det erbjuda alla häcklare ett giltigt argument till att hålla käft.

Kanske rentav rädda Amigan från det öde som för var dag tycktes komma allt närmare att skrivas i sten.

Jag är döden.

Jag har länge gått vid din sida.

Och så vidare.

Testament är dock inte en Doom-klon, utan likt Gloom är det istället Wolfenstein 3D som står som främsta inspiration och som en klon av dito funkar det faktiskt rätt bra.

Men att göra en Wolfenstein 3D-klon rätt bra 1997 räckte inte speciellt långt, speciellt inte när den hade samtidens produktioner (GoldenEye 007, Hexen 2, Blood och Jedi Knight säger hej) och åsikter att kämpa mot, men såhär dryga två och ett halvt decennium senare är det desto lättare att ta Testament för vad det är: En närmare tjugo nivåer lång förstapersonsskjutare som tar några få timmar i anspråk, placerad i en kontext av det ockulta med magiker, levande döda och svävande energialstrande väsen som gör vad de kan för att stoppa ens framfart.

Komplexiteten sträcker sig aldrig längre än att ta sig från start till mål, tackla de fiender som kommer i ens väg samt med hjälp av nycklar öppna de låsta dörrar man behöver passera.

Fyra färger har de, nycklarna: Röd, grön, blå och lila. Röd nyckel öppnar dörrar med rödögda dödskallar, och så vidare.

Avancerat?

Nej, tänkte väl det.

Och så fyra olika vapen att plocka upp, hushålla med ammunition till och använda så som önskas.

En pistol, ett maskingevär, en så kallad Blaster och något tekniskt som förmår spotta ur sig två energibollar på en och samma gång.

För en gångs skull är ammunitionsbrist sällan en grej, men det kan däremot tillgången på hälsa vara. Ammo snubblar man över klart mer frekvent än medkits.

Återstår att nämna gör nu endast ett föremål som gör spelaren osynlig under kort tidsperiod. Praktiskt när man väl hittar det, men långt ifrån en nödvändighet; Fiender är praktiskt hjärndöda och beter sig så förutsägbart att det egentligen endast är när man blir överrumplad som de ställer till ordentliga problem.

Det vilar en påtaglig lågbudgetkänsla över hela produktionen i allt från det visuella till bristen på fiendevariation.

Testament är i sig inte ett anmärkningsvärt fult spel, och där finns en påtaglig variation i de miljöer man jobbar sig genom, men det håller inte riktigt ihop rent helhetmässigt ur ett presentationsperspektiv.

Resultatet är att allt dras med en aningen generisk känsla, men upplägget är alltid underhållande nog för att locka till ännu en avklarad nivå.

Tror mycket har att göra med grottkravlandeaspekten.

Fyrkantigt som Testament är, här är det liksom inte tal om några andra vinklar än de 90-gradiga, går tankarna snabbt till spel som Eye of the Beholder och Dungeon Master. En om så önskas ständigt tillgänglig realtidskarta visar alltid den närmaste omgivningen, men ovanpå detta erbjuds även en karta som endast visar de platser man besökt.

Lite sådär som man spenderade tid till att transkribera de tredimensionella grottorna ned på ett rutigt papper en gång i tiden (och ibland fortfarande, när andan faller på).

Likt de flesta förstapersonsskjutare till Amiga saknar Testament en snabbsparningsfunktion. Det är endast mellan nivåer det är möjligt att spara sin progression, men detta är enbart av godo.

Svårighetsgraden är tämligen välbalanserad, nivåerna aldrig så stora att det känns jobbigt att spela dem igen ifall man råkar dö och den nervdans som de senare nivåerna bjuder upp till är enbart av adrenalintriggande godo.

Vill inte påstå att spelet för sig med ett trial and error-upplägg, men det underlättar onekligen att lära sig vart man skall gå och var där kommer att dyka upp fiender när man gör ett nytt försök efter ett misslyckande.

Tämligen frustrationsfritt, men aldrig för lätt för att inte engagera, med andra ord.

Med lite presentationsmässiga justeringar, en mindre generisk visuell identitet, ett ordentligt slut och eliminerande av ett av de få irriterande inslag Testament dras med (att det kan vara svårt att ta sig genom en öppning om man inte går in i den från en annan vinkel än rakt framifrån) hade det börjat närma sig någon högre grad av relevans.

Hade det ambienta soundtracket dessutom tett sig lite mer dynamiskt än den enda visserligen behagliga men i längden rätt enformiga låt som spelas under hela resan och spelet haft stöd för, säg, CD32-handkontroller så att man kunnat förflytta sig i sidled med hjälp av axelknapparna, haft kartan tillgänglig via Play-knappen och varje vapen haft en egen knapp att tillgå hade jag varit mer än nöjd.

Men det funkar bra att spela det med tangentbord så egentligen är det ett icke-problem, fast den där konsoligare känslan som exempelvis Gloom och Alien Breed 3D för sig med går då såklart lite förlorad.

Vidare är det i vanlig ordning tacksamt att kunna justera både storlek på det fönster i vilket grafiken renderas, kunna växla mellan hög- och lågupplöst grafik och slå av och på vissa texturer för att få spelet att skala en aning till den hårdvara man har till hands.

En helt okej, omän aningen underproducerad, Wolfenstein 3D-klon som bjuder upp till ett par trevliga men allt annat än världsomvälvande timmar.

Kort och gott.

Testament
3
Bra
+
Välbalanserad utmaning
+
Skön grottkravlarkänsla
-
Generisk presentation
-
Antiklimaktiskt slut
Det här betyder betygen på FZ

#CoverQuest #488

🟩⬛⬛⬛⬛ 🎉 1/5

https://coverquest.jbonet.xyz

ordlig.se nr 868, 6/6

⬜⬜⬜⬜⬜
⬜🟨🟨⬜⬜
⬜⬜⬜⬜🟨
⬜⬜⬜⬜🟩
🟩⬜⬜⬜🟩
🟩🟩🟩🟩🟩

#GuessTheGame #739

🎮 🟥 🟥 🟩 ⬜ ⬜ ⬜

#Gamer
https://GuessThe.Game/p/739

🔎 ZoomOut 2024-05-22: 🟥🟥🟥🟩⬛ 😀
https://zoomout.videoludid.com

#CoverQuest #484

🟥🟥🟥🟩⬛ 🎉 4/5

https://coverquest.jbonet.xyz

ordlig.se nr 867, 5/6

⬜⬜⬜🟨⬜
⬜🟩⬜🟨🟨
🟨🟩🟨⬜⬜
🟩🟩⬜🟩🟩
🟩🟩🟩🟩🟩

Uhm... nytt ord för mig.

Edit: Aha, råhet som i grad av råhet...

#CoverQuest #483

🟥🟥🟥🟥🟩 🎉 5/5

https://coverquest.jbonet.xyz

Allvarligt...

🔎 ZoomOut 2024-05-21: 🟩⬛⬛⬛⬛ 🤓
https://zoomout.videoludid.com

#GuessTheGame #738

🎮 🟥 🟥 🟥 🟥 🟩 ⬜

#Gamer
https://GuessThe.Game/p/738